Cuma, 29 Mart 2024

Gebelikte Kilo ve Emzirmede Zayıflama

Yıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değil
 

Gebelikte kilo kontrolü ve Gestasyonel Diyabet

Gebelik dönemi bazı kadınların kilo almaktan en çok korktukları dönemdir. Diğerleri ise bu dönemin kendileri için imtiyazlı olduğunu ve canlarının çektiği her şeyi serbestçe yiyebileceklerini düşünürler. Oysa bu dönemde alınan kiloların bebeğin gelişimi için gerekenden fazla olmasının anne adayı için hiçbir yararı yoktur. Gebelik dönemi için ideal kilo alımı şu şekilde olmalıdır:

Gebeliğin ilk üç ayında (birinci trimestr) ayda ortalama 0.5 kg, gebeliğin ikinci 3 ayında (ikinci trimestr) ayda ortalama 1 kg. ve gebeliğin bebeğin vücudunun gelişerek yağlandığı son 3 ayında (üçüncü trimestr) ise ayda 2 kg. Bu durumda gebelik süresince alınan toplam kilo 10.5 kg (9-12 kg)’da kalacaktır.

Biz hekimler sağlıklı bir gebelikte en çok 14 kg alınmasına izin veriyoruz. İlk 3 ay bebeğin iç organları şekillenir, bu nedenle bu dönemde anne adayının hiç ilaç kullanmaması ve gıdasına da azami özen göstermesi gerekir. Bebeği her türlü toksik etkiden korumak amacıyla katkı maddesi içermeyen, hormonsuz ve antibiotiksiz gıdalar seçilmeli sebze ve meyvalar hiçbir dönemde olmadığı kadar titizlikle yıkanmalıdır. Anne adayının aşırı bulantı-kusma (hiperemezis gravidarum) sı mevcutsa mide asit salgısını nötralize etmeye yönelik gıdalar tercih edilmeli mide mukozasının tahrişi önlenmelidir.

Gebeliğin 28.haftasında rutin olarak kan şekeri ölçümleri yapılmaya başlanır. Burada amaç bebeğin vücudunun nihai şeklini almak üzere süratle ağırlığının arttığı bu dönemde annenin glikoz metabolizmasının bu artan yüke verdiği yanıtı tespit etmektir. Çünkü bebeğin gelişimi için mutlak gerekli olan ve plasentadan özellikle geceleri salgılanan bir hormon ne yazık ki anne adayının diyabete bir eğilimi varsa, kan şekerini gebelik için kabul edilemez seviyelere çıkarır. Nitekim ilk açlık kan şekeri ölçümü 100 mg üzerinde bulunan gebelere Oral Glikoz Yükleme testi (OGTT) uygulanır. Anne adayı ve bebeğinin sağlığı için açlık kan şekeri hiçbir ölçümde 100 mg/dl’nin üzerinde çıkmamalı, tokluk şekerleri de asla 140 mg/dl’nin üzerinde ölçülmemelidir. Gebeliğin son trimestrinde anne rahminde bebek ölümlerinin en önemli nedeni gebelik diyabetidir (gestasyonel diyabet). Yukarıda belirtilen aralıklarda tutulamayan kan şekeri değerleri anne adayı ve bebeğin hayatını tehdit eder. Gestasyonel Diyabet mutlaka uzman kontrolünde takip ve tedavi edilmelidir.

Doğum sonrası kilo kontrolü de ayrıca önemlidir. Bebeğin gelişimi için gereken kaloriden fazlası annede yağlanmaya sebep olur ve ne yazık ki halk arasındaki yaygın ve yanlış inanışla emzirme döneminde kilo kaybedilmesinin annenin sütünün kesilmesine neden olacağı düşünülür. Oysa tam aksine anne fizyolojik olarak doğumu takiben fazla kilolarından kurtulma eğilimindedir ve süt yapımı için de sadece bol miktarda su içilmesi yeterlidir. Bebeğini emziren anne her gün düzenli spor yapmakta olan bir insan kadar ekstra enerji sarf eder. Doğumdan sonra ilk 6 ayda doktor kontrolünde uygulanan bir diyetle gereksiz kiloların tamamından kurtulmak mümkün olduğu gibi süt miktarında da kesinlikle bir azalma ve/veya kalitesinde bir bozulma olması söz konusu bile değildir.

Bize her türlü istek, soru, öneri vb. için iletişim sayfamızdaki formu doldurarak ulaşabilirsiniz..

Ofis ( Dr.Moris Yaşa )

Bostancı - Kadıköy
İstanbul - Türkiye

Sosyal Ağlar