Perşembe, 28 Mart 2024

Zayıflamaya Karşı Direnç ve Hızlı Kilo Kaybı

Yıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değil
 

ZAYIFLAMAYA KARŞI DİRENÇ VE HIZLI KİLO KAYBI

Bazı hastalarım ne kadar istekli olurlarsa olsunlar maalesef bir türlü kilo verememekten yakınırlar. Bunların başında elbette tiroid tembelliğinden muzdarip olanlar gelmektedir. Bu hastaların ötiroid hale gelmeleri sorunu kısmen de olsa çözse de özellikle otoimmün tiroidit (Hashimoto) hastaları bağışıklık sistemlerinde gelişen ve alevlenme-sönme tarzında süregelen hastalıkları nedeniyle farkında olmadan metabolizma hızları sık sık değişkenlik gösterdiğinden ya verimli bir kilo kaybı sağlanamaz ya da tam kilolarından kurtulduklarını düşünürken yeniden yağlanmaya başlarlar. Bu hastalarıma önerim TSH kontrollerini daha sık yaptırmaları ve kullandıkları ilaç dozunu etkin düzeylere çıkarmalarıdır.


Bir diğer grup hasta Polikistik Over Sendromlu hastalardır. Bunlarda da uygunsuz cinsiyet hormonlarının salgılanması ve periferik insülin direnci nedeniyle verimli bir kilo kaybı sağlamak kolay olmamaktadır. Bu hastalarıma erken dönemde Metformin preparatı başlayarak insülin direncini kırmaya çalışıyorum.


Bir hastalıktan dolayı olmamakla birlikte zayıflamaya direnç oluşturan en önemli konulardan biri de sık sık diyet yapan, çok kısıtlı beslenmeye alışmış, açlık diyetleriyle kilo vermiş özetle metabolizmasına zarar vermiş insanlardır. Bunlarda başarılı bir kilo kaybı ve stabilizasyon programı uygulamak çok zordur. Bu hastalarımda fazla kiloları 3 adımda vermeye yönelik, her bir adımın sonunda vücudu bu yeni seviyeye alışabilmesi amacıyla kaybedilen kiloya paralel olarak değişen sürelerde dinlendirme şeklinde özetlenebilecek bir program uyguluyorum. Örneğin hasta 1.adımda 10 kg. verdikten sonra 2 ay bu seviyeyi korumak üzere stabilizasyon eğitimi ve takip eden 4 ay tam dinlenme,en erken 6 ayın sonunda 2.adım. Bir 10 kg.daha verildiğinde bu seviye için yeniden 2 aylık bir stabilizasyon ve 4 ay tam dinlenme ve nihayet 3. ve son adım. Görüldüğü gibi bu hastaların her adımda verecekleri ortalama 10 kg.’ın kaybedilme süresine göre değişmekle birlikte 30 kg kaybetmek için en az 30 ay gibi bir süre öngörmekteyim. En zor kilo veren bir bünye bile bu kadar uzun zamana yayılmış bir programla yaşam biçimini değiştirmek için yeterli süreye sahip olduğundan büyük olasılıkla yeniden kilo almayacaktır.

Hızla kilo kaybetmenin yasak olduğu durumlar

Bunların başında ergenlik dönemi gelir. Ülkemiz coğrafi koşullarında ergenlik dönemi 11-18 yaş grubu (erkeklerde 13-18) olarak kabul edilir. Bu dönemde kilo vermek isteyenlerin hızlı kilo vermeleri engellenmediği taktirde gelişmeleri yavaşlayacak hatta duracaktır.

Psikiyatrik rahatsızlıkları olanların da hızlı kilo vermeleri önlenmelidir. Tedavi görmeyen borderline veya stabil hastaların hızlı kilo kaybettikleri için hastalıklarının ortaya çıktığı veya alevlendiği sık rastlanan bir durumdur.

Emzikli annelerin de hızlı kilo kaybı süt üretimini durduracağı için zayıflarken kilo verme hızlarına dikkat etmeleri önerilir.

Başta 40’lı yaşlarında erkekler olmak üzere koroner damar hastalığı, kalp yetersizliği olanlar hızlı kilo kaybettikleri taktirde vücutta oluşan metabolik atık fazlasının kalbin yükünü önemli ölçüde arttıracağı akıldan çıkarılmamalıdır.

Herkes için geçerli ortak bir hızlı kilo kaybı sorunu da, kilo kaybı hızıyla doğru orantılı olarak safra taşları oluşmasında artıştır. Bu nedenle bütün hastalarımı “safra taşları” konusunda mutlaka uyarırım.

Bize her türlü istek, soru, öneri vb. için iletişim sayfamızdaki formu doldurarak ulaşabilirsiniz..

Ofis ( Dr.Moris Yaşa )

Bostancı - Kadıköy
İstanbul - Türkiye

Sosyal Ağlar