Cuma, 29 Mart 2024

PMS Adet Dönemi Öncesi Gerginlik

Yıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değil
 

PMS (Adet dönemi öncesi gerginlik)

Kadınların kilolarında oynamaların yanı sıra en sık olarak gerginlik ve vücutta su tutulması yaşadıkları dönemdir. Bazı kadınlar bu dönemde çok çeşitli ruhsal problemler de yaşayabilirler. Literatürde cinayete varan PMS (premenstrüel sendrom) vakaları mevcuttur. Peki nedir bu tabloyu yaratan sebepler?

Bu belirti ve bulgular bütününü anlayabilmek için sizi insan beyninin ilk oluşum dönemine yani ana rahmine geri götüreceğim. İnsan beyni rahim içindeki ilk 8 haftasında hiçbir hormonun etkisinde değildir. 8.haftadan itibaren testosteron hücumuna uğrar ve erkek beyni olarak gelişimini sürdürür, testosteron bu dönemde iletişim merkezindeki hücrelerin bir kısmını öldürerek bu üniseks beyni tam bir erkek beynine dönüştürür. Testosteron hücumuna uğramayan dişi beyni ise gelişimini hiçbir değişime uğramaksızın sürdürür. Ancak ergenlik dönemiyle birlikte kadın beyni östrojen ve progesteron gibi cinsiyet hormonlarının etkisine girer. Östojen etkisiyle beyin menstrüel dönemin ilk 2 haftasında kadını heyecanlandırır, sosyal açıdan sakinleştirir ve zekasını keskinleştirir. Bu dönemde kadının her bakımdan üretkenliği artar. 14.güne gelindiğinde bu kez yumurtalıklardan progesteron salgılanmaya başlar ve östrojenin bütün olumlu etkilerini tersine çevirmeye başlar. Döngünün son 2 haftasında beyin kadının giderek konsantrasyonunun bozulmasına ve asabileşmesine neden olur. Bu dönemin son günlerinde progesteron seviyesi de düşer ve beyin kadını tamamen savunmasız, üzüntü, gerilim ve tedirginliklerle baş başa bırakır. Özetlersek PMS'nin (Premenstrüel sendromun) nedeni 4.haftada beyindeki östrojen ve progesteronun geri çekilmesidir.

Hormonlar beyinden ayrılırken beyin onların sakinleştirici etkilerini aramaya başlar, bulamayınca da gerilir hatta nöbet geçirir. Kadınların %80’i bu dönemi hafif geçirebilse de %10’unda ağır depresyon dahi gelişebilmektedir. Yumurtalıkları fazla östrojen ve progesteron üreten kadınlar strese daha dayanıklı oluyorlar çünkü beyinlerinde daha fazla serotonin (mutluluk sağlayan hormon) hücresi bulunuyor. Östrojen ve progesteron oranları düşük olan kadınlar strese karşı daha hassaslar çünkü daha az serotonin hücresine sahipler. Bu kadınların çoğu adet öncesi günlerde kendilerini cehenneme düşmüş gibi hissediyorlar :

Düşmanlık (hem de en yakınlarına karşı), umutsuzluk, depresyon (majör, intihar planları yaptıracak kadar), panik ataklar, korkular, kontrol edilemeyen öfke nöbetleri ve ağlama krizleri onları perişan ediyor. PMS sırasında suç işleyen kadınlar bazı batı ülkelerinde bu durumlarını geçici delilik delili olarak kullanmışlardır.

Bize her türlü istek, soru, öneri vb. için iletişim sayfamızdaki formu doldurarak ulaşabilirsiniz..

Ofis ( Dr.Moris Yaşa )

Bostancı - Kadıköy
İstanbul - Türkiye

Sosyal Ağlar